Järnets Spår

Upplev en dag med berättelse i järnets spår. Lyssna på Lars B Andersson och Inga Malm berätta om järnbruks epoken i Hällbo vid flugdammen och i annefors. Här får ni möjlighet att ta del av berättelser och bilder kring händelser, industri och folk vid Hällbo masugn, Hålldammen och Järnboden i Flugdammen samt Annefors bruk.

Samling vid kolugnarna i Hällbo.

Hällbo Masugn

Start kl: 11:00

Resan i järnets spår börjar vid Hällbo masugn. Lars B Andersson visar hyttruinen och berättar om Hällbo masugn och dess historia samt människor som levde vid bruket.

Flugdammen

Start kl: 13:00

Samling vid Flugdammen där Inga Malm berättar om gården, som var en viktig länk i den lokala industrihistorien. Dammens var tjänstebostad åt dammvakten, som bland mycket annat skulle ro den stora järnbåten över Flugen. Om det och mycket annat berättar vi och visar många unika bilder från gården och dess historia. Resan fortsätter i Flugdammen. Inga Malm visar dammvaktarbostaden och berättar om Flugdammen. Här får du höra historier och historien om folket som bott där.

Här kan du passa på att ta en paus från visningen och slå er ner med en god kopp kaffe och äta en getostmacka. Innan visningen fortsätter kan du köpa med dig ett fint killingskin.

Inga Malm & Lars Bruno Andersson

Annefors

Start kl: 16:00

Resan avslutas i vid Annefors bruk. Lars B Andersson berättar om Annefors bruks historia och visar vad som finns kvar.

Samling vid korsningen i Annefors och rastplatsen vid dammen.

Datum: 30 juli

Tid: 11:00-16:00

Plats: Hällbo, Flugbo, Annefors

Betalning: Kort, kontant och swish

Tillgång till toalett: Nej