Om

Bymellaveckan – en lockelse!

För dryga tjugo år sedan undrade David Reino Svensson, han med Loses anläggning i sina händer, vid ett möte med Bygdeföreningens styrelse:
– Skulle inte vi här i bygden kunna göra en kulturvecka?

Sagt, gjort och tänkt. Vi hade och har en grann bygd, ett snyggt ordenshus, en aktiv vävstuga, ett Loses i vardande, ett jättefint Hällbo kapell, ett fint hus vid Stenvallen och folk med gott om idéer runt om i stugorna. Det blev en ganska anspråkslös start, men varje år växte programmet från 5 dagar till 10 dagar, från ett 20-tal programpunkter till dryga 80. Vete sjutton om det finns det en kulturvecka någonstans med så många inslag!

Göte Edlunds fotografi över Storflugen har alla de första 2 årtionderna som en ikon prytt programbladet – i år första gången en ny framsida. Programmet har sköna punkter som återkommer varje år, Vävstugan i Hå, Getostkafé i vackra Dammens, Loses, Olle Svenssons diktarkoja, kaféer mm. Men alltid har nya och spännande inslag funnits med.

Några ”go’bitar” genom åren: Nils-David Svenssons underbara snidade trägubbar, sekelskiftesfotografen Per Lindbergs bilder, Öfra Järnboden och ”Hotell Kontinental” i Höstbodarna, kattmatningsautomaten för två dygn med åtta matskålar och automatisk konservöppnare i Bofara, Västansjö ullspinneri i originalskick från 1864 – kanske äldst i världen i sitt slag.

I snart 10-år har det varit 2 dagarsvisfestival med trubadurer i rader och Kurt Öberg som primus motor. Under ett antal år var det cykel runt Herten, avslutat med läckra ”glöhŏpper” vid Holmabron – fanns dom, som åkte rullskidor.

Byar presenterades. Finnfara-dagen blev en jättesuccé med himmelsk trädgård, god mat och badplats mm. Hertedagen drog folk i mängd till Erlings dörrutställning, skrotskulpturer, Naimys trädgård och Knubb-backen där Skansens Bollnässtuga en gång stått, Annefors med golfbana och massor av spännande innehåll.

Att ge opera i Finnskogen verkar vara helgalet. Men från 2010 har det blivit Mozarts Don Giovanni (utspelad på en Finlandsfärja!), Trollflöjten, Bohème, Hoffmans äventyr mm. Publik från hela Sverige har dykt upp. För barn har specialskriven opera blivit t.ex. ”en liten, liten trollflöjt” och härliga barn i publiken med tindrande ögon.

En felräkning av många under veckorna: När vi skulle göra ett program i Ramans skola räknade vimed sisådär ett fyrtiotal besökare i bästa fall. Det kom hundratals –  med bilarna parkerade kilometer från skolan vid dikeskanten! Fikabröd och kaffet? Det ordnade sig tack vare fantastiska sommargäster.

Thai-mat har serverats av Leck och koreansk mat av Chong Mi Storrönning och kaféer har dykt upp under veckorna – t.ex. Saras kafé i en snedlada i Östansjö, en sevärdhet. Vävstugans 2 våningar och deras hembakta fikabröd – en välsignelse.

Jättesuccé har loppisdagarna i början av veckorna blivit. Från Gällsjön till Gässlingsbo, Flugbo och Löten är det över 20-talet loppisar med massor av fynd och fyndsökare. Bara att åka och fika är ett sant nöje. Veckorna brukar avrundas med en njutarkväll i ett vackert Hällbo Kapell – klassiskt, folkligt, jazzigt. I år med en mästare på violin och en mästare på gitarr.

Det här är inte en kulturvecka med stora spektakulära inslag av kändisar och med kolossala kommunala anslag. Det är en vecka med jätteinsats av bygdens folk, äkthet, värme och engagemang – med mycket blygsamma ekonomiska bidrag.

Välkommen!                                                             

                                                                                                           

När: Sista veckan i juli (fredag 21- söndag 30 juli 2023)
Var: Bygden Utomherten, 1,5 mil söder om Bollnäs, 1 mil väster om Kilafors – Herte, Hå, Hällbo m.fl orter.
Arrangör: Utomhertens Bygdeförening